Monday, June 6, 2011

Nur Kasih The Movie

Unable to find a review on the movie that speaks for my opnion, I decided to write one.
Just to share what I feel about the movie.

Mengambil 'rasa' penghayatan Nur Kasih The Movie (NKTM) yang dititip penuh indah, izinkan aku bicara dalam bahasa ibunda.
Bukan bidang aku untuk mengkritik terperinci tentang penghayatan lakonan para pelakon, jalan cerita atau teknik layar yang digunakan. Namun ulasan ini sekadar sedikit pendapat dan rasa jujur aku.
Seperti kebanyakan cerita lain yang aku tonton, aku masuk ke dalam dewan tayangan tanpa sebarang jangkaan dan harapan.

Qada' dan Qadar - perlakuan dan kejadian.
Membawa kita kepada
Kelahiran, Ajal-maut, rezeki, Jodoh-pertemuan dan perpisahan yang kita sering bicarakan dengan kata lain, Takdir, diolah, dirungkai dan dilukis penuh indah, hampir sempurna oleh pengarah.

Kisah Adam, Nur, Aidil dan seluruh watak lain bercerita tentang hidup, tentang kebenaran.
Cinta, kasih, kekuatan, kelemahan, keraguan, kehilangan, kesedihan dan kebahagiaan dan segala rasa yang ada.
Terlalu luas, terlalu padat, dan terlalu benar untuk aku ungkai setiap bait patah ayat, setiap rasa dan setiap gerak lakon.

Pendapat aku, pengalaman memainkan peranan besar dalam mempengaruhi penerimaan setiap penonton.
Pasti berbeza rasa, setiap yang keluar melangkah dewan tayangan.

Buat yang pernah kehilangan cinta sesama hamba di dunia, pasti turut terasa,
berat di dada saat Aidil bacaan Yassin-Nya di dalam masjid,
benarnya kata doa Aidil mudahan Adam adinda tersayang tak terasa sakit yang di rasa,
kenangan manis Aidil dan isterinya yang ada itu yang mengguris jiwanya kembali,
lemah Adam saat di duga bertimpa dugaan, kadang terluah dengan keluhan dan teriak hingga lupa bahawa dugaan dan ujian Allah itu peluang indah untuk kita mendekati-Nya. Dipapar jujur oleh pengarah, fitrah manusia biar penuh ilmu agama didada, saat diduga, manusia itu lupa.
Namun, akhirnya pasti mampu bangkit kerana dugaan sentiasa akan ada.
Aidil bangkit kuat buat adik dan anak-anaknya.

Buat seorang isteri,
pasti tersenyum hatinya melihat Nur dan Adam, bagai bahagianya jua dia bersama sorang suami yang sesetia, setabah dan seromantis Adam.
Namun,
pasti jua menggetar jiwa takut kehilangan seorang suami seperti takutnya Nur saat Adam diambang maut bertarung nyawa.
Terasa ketakutan Nur, ternampak dia bagai ingin  melaung ambil lah apa saja miliknya di dunia asal bukan suami tercinta. Seperti yang didoa Adam tika tiada apa lagi yang mampu dilakukan buat isteri tercinta yang tidak sedarkan diri. Indah. Nikmat kasih yang diberi darin yang Maha Penyayang.
Bukankah itu cinta? diletak yang dicinta sebelum dirinya.

Buat seorang suami,
pasti ingin isteri yang menonton mengerti begitulah cintanya, kasihnya dan rindunya yang kadang tak terluah.
Tak kurang hebat dari cinta Adam terhadap Nur pasti sebesar itulah jua pengorbanan yang sanggup dilakukan buat isterinya.
Pasti begitulah jua ingin dia coret setiap detik indah, ingin dicerita bangga buat anak-anaknya.
Mungkin lebih rindunya terhadap isteri yang ada di sisi, apatah lagi andai telah pergi. Bagai Aidil merindui Aliya.

Buat seluruh ibu,
pasti terasa bahagia bagai bahagia ibu Adam dan Aidil menikmati bahagia, berkeluarga dan berjaya.
pasti jua mengerti sakitnya ibu Adam dan Aidil melihat anaknya derita kehilangan.
Ingin dipeluk dilindung anak-anaknya dari segala kesakitan bukan sahaja di dunia, bahkan di akhirat nanti.
Hingga akhirnya, hingga hujung hayatnya.
Buat bakal ibu,
Ku yakin semuanya senyum penuh syukur mengerti nikmat bahagia diizin tuhan mempunyai zuriat didalam kandungan.
Dan,
hanya bagi yang pernah kehilangan bayi masih dalam kandungan sahaja lah yang mengerti sedih kecewa di hati Nur dengan keguguran bayinya.

Buat seorang pendidik,
pasti mengerti erti ikhlas seorang guru seperti Adam yang ingin mendidik insan istimewa, terpilih. Mengerti erti tanggungjawab menyampaikan ilmu di dada. Memahami penting tingkah laku ajar didikan hari ini kerna itulah yang mencorak masa depan mereka, negara dan agama. Besar amanah.
Berteraskan Islam itu mudah, Islam itu indah, Islam itu tiada prejudis. Islam itu untuk semua.

Seperti aku katakan tadi, tak terungkai cerita ini sepenuhnya sepertimana yang aku rasa. kerna ada rasa yang tak terluah dengan tulisan, dengan ucapan namun terkesan tersemat dalam hati.
Tanpa bicara yang meleret, tanpa gerak lakon yang terlalu menonjol. Cukup dengan pandangan mata, ringkas bait kata yang dibantu muzik latar yang bersesuaian mesej itu sampai jauh ke dalam hati, hingga tak mampu, tak terluah dengan kata.
Namun,
Dengan penuh rendah diri, pendapatku, NKTM dicipta penuh rasa. Ikhlas bercerita.

Pandanganku, tak mungkin mampu NKTM dihasilkan tanpa sebuah inspirasi dari kisah hidup pengarah sendiri atau pengalaman orang yang paling dekat dalam hidupnya.
Mana mungkin segala rasa dipapar cantik tanpa pernah merasai setiap rasa itu.
Bersama ilmu penuh di dada,
pasti ada insiprasi untuk kisah ini terhasil.
Segala puji bagi Allah, untuk saudara Kabir Bhatia.

Tahniah.

Buat yang belum menonton, ku sarankan pergilah menonton dengan hati rasa dan minda terbuka, nikmati setiap bait rasa fikirkan setiap detik rasa.

Tak megerti ada yang mengeluh kata, kenapa orang yang baik sering diuji dan sering diberi sedih. Bukankah semakin kita diuji diduga pedih, sebenarnya semakin hampir kita dengan bahagia-Nya.
Indah.
Bersyukur.

Wallahua'alam.

Thursday, June 2, 2011

my IPE training

Assalamualaikum and a very good morning !
May Allah bless all of you.

We all know its school holiday. But I'm in school now.
Other than because of the work load that we need to settle, we are now undergoing IPE training.
From my understanding its basically educating our child to be succesful now and hereafter in a very much Islamic way.
Alhamdulillah.
I am loving it so far.
Like a usrah for me.
Such an eye-opener, how naive and how ignorant I was.

One simple thing I would like to share with you today is, the magic word 'Alhamdulillah'.
It goes like this.
Whenever anyone compliment you, straight away say 'Alhamdulillah, thank you may Allah bless you'.
Thru this simple saying, other than to educate our child, it is also to remind us that all praises are for Allah.
He is the one that gives us everything we have.
When that particular person has praised us, we immediately say a prayer to them, may Allah bless them.
With this three simple words, I believe in times we can Insyaallah produce a healthy society.
To always be thankful,
to stay away from jealousy,
and to always pray for our brothers and sisters.

So to mommy and daddy out there, try this out with your little khalifah.
Such a blessing to hear those words coming out from their mouth.

May with this, we are closer to Him as He is very close to us.
InsyaAllah.

Friday love,
Teacher Anis.

Monday, May 30, 2011

My kinda lyrics.

"Pekerti seperti Saidatina Khadijah
Tumpang tanya siapa yang jadi teman
Jawapan tepat Tuhan rasul dan qur’an
Tak marah terkilan pun bukan
Kerna mereka 3 dan aku pun sepasukan
Maaf jika hamba kurang sopan
Tapi sehidup menatap sudah tentu tak bosan
Maaf jika hamba terlebih melopong
Tapi pusingan ini hamba kalah satu kosong
Mungkin juga ada pusingan kedua
Mungkin ada jalan untuk anakku ke syurga,
Maaf jika kita di cemburui masa,
Kalau aku tuannya kita bicara lebih lama"


Assalamualaikum,
On my way to the office this morning I listen to this song and I totally love it!
The lyrics, MasyaAllah beautiful.
Got me thinking and of course smile :)

Great job they did.

Hey you out there, somewhere, sing me this song or be as honest and we can have our 'Pusingan Kedua'.
InsyaAllah.
Hikhik.

Sunday, May 29, 2011

Nasi Lemak Kopi O

Assalamualaikum :)

It's been a long time and out of my Monday blues today, I feel like blogging.
I just had my breakfast with few of my colleagues.
And before I move further, yes, I got the job from the interview I blogged about the other day.
Greatest gratitude to Allah.
Alhamdulillah.
And yes, I am in my happiest. Could not ask for more. :))

And as for today, I am working tho its school holiday.
Can't complain much because we here got superloads to be done.
But no harm in blogging first. Hehe.

It's been almost a month since I first started working here, students, teachers, admin staff, board of directors and school enviroment are all okay.
I can't be thankful enough for this opportunity.
But yeah,
Alhamdulillah.

I gotta start with my work already.
Maybe nextime I will update more. I would love to.

Till then,
Love,
Teacher Anis :)

Thursday, April 21, 2011

Rain and Coffee. I'm just saying.

if i ever hurt before, i am very sure i have forgotten about it.
i am loved before and i feel it well still.
i made the promise.
and i am pretty much sure, i am still holding on to the promise.

sampai hujung nyawa.
sampai syurga.
itu janji kita.
.
.
.
itu masih janji aku.
masih dalam doaku.

I miss triple Sunday.
I miss all of us.

p/s ; my life has been super duper hectic! to the extend of experiencing short breath even when i was sleeping.

So today, before tomorrow comes, i would like to take this precious one hour break, enjoy the heavy rain and sip my coffee.

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah.

As long as I still have the breath in me, I'll try to be happy and to thank You, ya Allah.

Monday, April 18, 2011

it's been awhile

Assalamualaikum dear beautiful hearts,

Its been a while since I last blog.
Quite a few reasons why.
But I am Alhamdulillah fine.

Just to have a quick and short update here.

I went for an interview just now.
It went well.
Alhamdulillah.
To get the job or not is not the issue to me.
As long I know I did my best, and it went well.
It was my first interview!
First experience.
Again, Alhamdulillah.

I can't help but having this feeling of 'wish you were here'.
Just to share.
Just to laugh about it.
But yeah, life goes on.

To my dear one and only one WMAM,
You are not there in presence,
But I know you are with me.
Your confidence,
Your beliefs,
Your encouraging words,
oh and you superb resume that I made them mine. He He
I bring them all with me.
With me.

Thank you my dear,
Thank you for always been there for me, and still here with me.

Nothing more that I can do to thank you
But,
Al Fatihah
Al Fatihah
Al Fatihah.


As-Salam.

Sunday, March 27, 2011

nobody

its almost 3am and im watching WonderGirls on Youtube for the first time ever.
Haha.
Gila phenomenal and tapi baru sekarang nak tengok.

Cute.
Okay, sampai ada orang nak bring them home and dance before he goes to work.
Grr.
Now i see why.
haha



You Know I still Love You Baby
And it will never change (Saranghae)
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
Why are you trying to, to make me leave ya
I know what you’re thinking
Baby why aren’t you listening
How can I just
Just love someone else and
Forget you completely
When I know you still love me
Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough
You know it’s not right so
Just stop and come back boy
How can this be
When we were meant to be
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
Why can’t we just, just be like this
Cause it’s you that I need and nothing else until the end
Who else can ever make me feel the way I
I feel when I’m with you, no one will ever do
Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough
You know me enough so
You know what I need boy
Right next to you is where I need to be.
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I don’t want no body, body
I don’t want no body, body
Honey you know it’s you that I want, it’s you that I need
Why can’t you see~
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You
How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody (2x)
Back to the days when we were so young and wild and free
Nothing else matters other than you and me
So tell me why can’t it be
Please let me live my life my way
Why do you push me away
I don’t want nobody nobody nobody nobody but you